Liigan otteluohjelma on viime vuosina herättänyt ihmettelyä. Sitä se on aiheuttanut myös ennen tulevan kauden alkua.

Kiekko-Espoon paluun myötä Liiga on laajentunut 16 joukkueen sarjaksi. Avauskierros pelataan 10. syyskuuta, jolloin luvassa on seitsemän ottelun kierros. Tällöinkään kaikki joukkueet eivät siis vielä pelaa ja sen myötä joukkueiden ottelumäärien erot repsahtavat heti alussa.

Esimerkiksi SaiPa pelaa kauden neljä ensimmäistä otteluaan kahdeksaan päivään ennen kuin Ilves on ehtinyt pelata ainuttakaan ottelua. Ilves pelaa ensin CHL-otteluita ja avaa Liiga-kautensa vasta viikkoa myöhemmin kuin muut.

HPK sen sijaan kohtaa ensi lauantaina Porissa Ässät. HPK:lle se on jo kolmas ottelu, kun taas Ässille se on vasta ensimmäinen. JYP puolestaan pelaa kolme kotiottelua kahteen ensimmäiseen viikkoon ja pelaa vasta sen jälkeen ensimmäisen vierasottelun.

Ottelumäärien raju vaihtelu vaikeuttaa luonnollisesti sarjataulukon seuraamista. MTV Urheilun asiantuntija Karri Kivi otti kovasanaisesti kantaa aiheeseen MTV:n Liigaviikko-ohjelmassa.

– Jokainen pelaaja, valmentaja, organisaatiossa työskentelevä ja fani tietää, millainen olo on maanantaisin mennä työpaikalle tai seurata peliä, kun olet viivan alla tai päällä, Kivi sanoo MTV:lle.

– Tavallaan viedään koko se isoin ydin, eli se sarjataulukko. Sehän on kaikille lätkäihmisille se, mitä koko ajan hulluna seurataan. Maksimissaan saisi olla yksi peli eroa.

Kiven mielestä tilannetta on turha selitellä sillä, että joukkueet haluavat oheismyynnin vuoksi pelejä perjantaille ja lauantaille.

– Jos halutaan 16 joukkueella vetää näin paljon pelejä, silloin täytyy pelata tasaisemmin viikon aikana. Ei voi sitä kautta ahnehtia.

Liigan urheilujohtaja Jussi Markkanen kertoo otteluohjelman epätasaisuuteen vaikuttavien tekijöiden olevan CHL-ottelut sekä hallien varaustilanteet. CHL:ssä mukana ovat Tappara, Ilves ja Pelicans, ja otteluita pelataan paljon alkukaudesta. Lisäksi jäähallien muut tapahtumat vaikuttavat otteluohjelman laatimiseen.

– Ideaalitilanne tietysti olisi, että pystyttäisiin olemaan hyvin lähellä tasapäin, mutta jääkiekkokalenteri on aika täynnä. On tietysti hyvä, että on tapahtumia ja halliyhtiöillä tuloja, mutta sitten siihen pitää sopeutua, että mennään vähän eri tahdissa.

Markkasen mukaan tilanne tulee tuskin muuttumaan.

– Mitä enemmän pelataan areenoissa, joissa on muitakin tapahtumia, kyllä se varmasti on enemmän sääntö kuin poikkeus tänä päivänä, että näin tulee olemaan myös jatkossa.

LUE MYÖS