Tuomo Ruutu täydentää Leijonien valmennustiimiä ensi helmikuussa pelattavassa NHL:n järjestämässä 4 Nations Face-Off -maajoukkueturnauksessa.

Ruudulla on kova näyttö viime kaudelta Florida Panthersista. Hän toimi siellä apuvalmentajana ja auttoi joukkueen Stanley Cup-mestaruuteen.

Leijonissa Ruutu on aiemmin toiminut nuorten MM-kisoissa apuvalmentajana. Nyt hän on vastaavassa toimenkuvassa kovimmalla tasolla.

– Kun hän oli 20-vuotiaissa, toi hän yksittäisille pelaajille henkilökohtaista näkökanttia, yksittäistä apua. Nyt hän on kokonaisvaltainen valmentaja. Floridassa hän teki hyökkäyspeliä ja siihen liittyvää asiaa, taustoittaa Leijonien GM Jere Lehtinen, joka aikoinaan pelasi Ruudun kanssa useammassa maajoukkueturnauksessa.

Lehtisen mukaan Ruudun rooli Leijonien valmennustiimissä on suunnilleen selvillä, mutta hiontaa tehdään vielä, kun kausi alkaa.

– Hän pystyy auttamaan niin yv- kuin av-puolella. Mutta syksyllä kun käydään keskusteluja valmennustiimin kanssa, mitä rooleja kaikilla on yhdessä, niin sittenhän se selkenee.

Lehtinen korostaa Leijonien valmennustiimin tekevän töitä myös kollektiivisesti.

–Koutseilla on omat alueet, joihin keskittyvät. Yv:t ja av:t. Mutta maajoukkueessa koutsit tekevät hommaa yhdessä, miten pelataan, koska kaikilta voi tulla jotain sellaista, mitä toinen ei näe, ja sitten se kokonaisuus aina parempi kuin jos yksi päättäisi kaiken.