Silkkaa tähtiloistoa: Tässä on MM-kisojen kaikkien aikojen Dream Team – kaksi suomalaista mukana
Miesten jääkiekon MM-kisoja on pelattu vuodesta 1920 lähtien. Aluksi MM-turnauksia pelattiin vain olympiakisojen yhteydessä näytösotteluina, mutta vuonna 1930 järjestettiin ensimmäiset olympialaisten ulkopuoliset MM-kisat.
Maailmanmestaruudesta on kamppaillut huippukovia joukkueita, mutta myös erittäin dominoivia yksilöitä. Tässä erityisesti pitkään MM-kentillä loistaneita pelaajia painottava maailmanmestaruuskisojen Dream Team. Joko seitsemät MM-kisat tai 50 MM-ottelua täytyy olla uralla takana tähän joukkueeseen päästäkseen.
Hyökkäys
1. ketju: Valeri Harlamov – Vladimir Petrov – Boris Mihailov
Kaikkien aikojen pelätyintä ketjua ei tarvitse paljoa esitellä, eikä sitä vain voi sivuuttaa kukaan. Kaikkien aikojen turnauksen vuonna 1973 pelannut ketju miehittää yksittäisen MM-turnauksen kaikkien aikojen pistepörssin sijoja 1, 3 ja 4 sekä kaikki turnaukset yhteen laskettuna MM-historian pistepörssin sijoja 1, 2 ja 4. Jokainen on pelannut vähintään 100 MM-ottelua ja tehnyt niissä yhteensä vähintään 150 pistettä.
2. ketju: Dany Heatley – Aleksandr Maltsev – Vladimir Martinec
Dany Heatley saattaa olla monelle iso yllätys NHL-uran päätyttyä nolohkolla tavalla suhteellisen varhaisessa iässä. MM-kisoissa kanadalaishyökkääjä oli aina priimaa, sillä 38 maalia ja 62 pistettä 52 otteluun ovat aikaan suhteutettuna todella kovia lukuja, muistaen lukuisat tärkeät maalit joukkueelleen.
Aleksandr Maltsev on myös osa legendaarisen Punakoneen loiston aikoja. Aikansa taitavimpiin mailankäsittelijöihin lukeutuva keskushyökkääjä nakutti 108 otteluun tehot 77+76=153. Tämä oikeuttaa kaikkien aikojen pistepörssin sijaan 3.
Punakoneelle vain harvoin kapuloita rattaisiin lyöneen Tshekkoslovakian suurin tähti oli Vladimir Martinec. Lähes sadan MM-ottelun Kettu valittiin tähdistökentällisen oikeaksi laitahyökkääjäksi neljä kertaa putkeen. 98 ottelun 111 pistettä on todella kova saavutus, kun noin joka viidennessä ottelussa vastassa oli parhaimmillaan ollut Neuvostoliitto.
3. ketju: Veniamin Aleksandrov – Nils Nilsson – Mats Sundin
Puolentoista pisteen tahdilla per peli tehoja nakuttanut Veniamin Aleksandrov oli todella pelottava pelaaja. Hän oli Neuvostoliiton luotettu ykkösketjun laituri kahdessakin eri muodostelmassa, kunnes joutui myöhemmällä iällä väistymään Harlamovin tieltä.
Nils Nilsson oli aina parhaimmillaan MM-kisoissa. Ruotsalaissentteri oli armoitettu maalintekijä, joka teki parhaimmillaan neljässä MM-turnauksessa vähintään maalin per peli. Nissen MM-kullan sinetöinyt maali vuonna 1962 innoitti nykyään myös suomalaisille tutun Den glider in -selostuksen.
MM-kisoissa on pelannut sen verran hurja määrä huippuluokan senttereitä, että heitä on laitettava laidallekin. Mats Sundin oli johtaja vailla vertaa. Useaan kertaan piikkinä Suomenkin lihassa ollut sentteri tuli seitsemästä MM-turnauksestaan kolmesta kultamitalin kanssa.
4. ketju: Jevgeni Malkin – Saku Koivu – Erich Kühnhackl
Vasemmalla laidalla nelosketjussa pelaa Jevgeni Malkin, joka voisi roolituksen kannalta sopia paremmin kolmosketjuun Sundinin tilalle. Malkin on ollut lähes poikkeuksetta Venäjän käytettävissä, kun NHL-aikataulu on sen sallinut. Pittsburgh Penguinsissä koko NHL-uransa pelannut hyökkääjä on ollut kahdeksan kertaa MM-kisoissa mukana ja jäänyt vain kerran ilman mitalia.
Saku Koivun tekeminen kentällä ja sen ulkopuolella ei rajoitu pelkästään tilastoihin, mutta hän on niidenkin valossa ansainnut paikkansa tässä joukkueessa. Hän pelasi seitsemästä MM-turnauksestaan kaksi alle 20-vuotiaana ja hänen pistesaldonsa on yli pisteen per peli. Palkintokaapissa on myös historiallinen vuoden 1995 MM-kulta.
Erich Kühnhackl on ainoa hyökkääjä alle piste per peli -keskiarvolla, mutta hänen pistetahtinsa oli todella kovaa huomioiden hänen uransa aikana alemmassakin sarjassa aikaa viettäneen Länsi-Saksan joukkueen taso. Hän oli mielialapelaaja, mutta parhaimmillaan voitti pelejä aivan yksin joukkueelleen. 196-senttinen Iso-Erich syttyi pelaamaan erityisesti Suomea vastaan.
Puolustus
1. pari: Vjatsheslav Fetisov – Petteri Nummelin
Vjarsheslav Fetisov oli koostaan huolimatta kovaotteinen puolustaja, joka taklaamisen, blokkaamisen ja mailapuolustamisen lisäksi taisi myös hyökkäyspelin äärimmäisen hyvin. 180-senttinen Fetisov oli aikansa parhaita puolustajia, ja päätyikin NHL:ään rikkoen jäätä venäläisten ja taalaliigan väliltä ensimmäisten joukossa. 11 MM-kisat toivat tilille 101 ottelua ja 96 pistettä.
Puolustuksessa suomalainen on jo isommassa roolissa tässä joukkueessa. Petteri Nummelin pelasi urallaan Leijonien paidassa käsittämättömät 15 kertaa MM-kisoissa. Pienikokoinen suomalaispuolustaja valittiin neljästi turnauksen tähdistökentälliseen ja kahdesti koko turnauksen parhaaksi puolustajaksi.
2. pari: Aleksei Kasatonov – Lubomir Visnovsky
Aleksei Kasatonov oli Fetisovin luotettu pakkipari, joka oli kaksikosta puolustavampi, mutta osasi myös pelata mallikkaasti molempiin suuntiin. Kahdeksat MM-kisat toivat viisi kultamitalia ja viisi valintaa turnauksen tähdistökentälliseen.
Slovakian neljästä MM-mitalista Lubomir Visnovsky on ollut voittamassa kolmea, mukaan lukien ainoa MM-kulta. Pienikokoinen puolustaja oli avainasemassa slaavilaismaan hyökkäykseen lähdöissä hyvällä pelin luvullaan ja nopeilla syötöillään. Hän voitti MM-kisojen puolustajien pistepörssin kahdesti.
3. pari: Oliver Ekman-Larsson – Udo Kiessling
Oliver Ekman-Larsson mahtuu MM-kokemukseltaan juuri ja juuri tähän nippuun, sillä takana on 50 MM-ottelua kuusissa MM-kisoissa. Neljästi tuliaisena on ollut mitali, kahdesti kultainen. Tämän joukkueen kriteerit täyttäneistä OEL:n pistetahti on ollut toiseksi kovinta.
Udo Kiessling jää maanmies Kühnhacklin lailla tilastoissa kollegoistaan jälkeen, mutta hän oli kerrassaan upea puolustaja MM-kisoissa. Jotain hänen tasostaan kertoo, että länsisaksalainen valittiin vuonna 1987 MM-kisojen tähdistöön, vaikka joukkue sijoittui vasta kuudenneksi. Kiessling edusti maatansa huikeat 13 kertaa MM-tasolla.
Maalivahdit
Vladislav Tretjak – Jiri Holecek
Näitä kahta on lähes mahdoton laittaa järjestykseen, he ovat MM-historian dominoivin kaksikko. Vladislav Tretjak on tottuneempi voittamaan, joten laittaisin hänet ehkä ensin maaliin, mutta pidän Jiri Holecekia parempana maalivahtina. Tämä ihan puhtaasti siitä syystä, että hänet valittiin kymmenestä MM-vuodesta viitenä turnauksen parhaaksi maalivahdiksi. Tretjak pelasi enemmän, mutta valinta osui häneen vain kolme kertaa.
LUE MYÖS: Jääkiekon MM-kisat alkavat huomenna – tässä ovat turnauksen mitalisuosikit!
Voita 1000€ lahjakortti ruokakauppaan!
- Vastaa muutamaan nopeaan kysymykseen.
- Osallistu arvontaan.
- Voit voittaa 1000€ lahjakortin ruokakauppaan!
- Raju takaisku: Liiga-seuran luottosoturin kausi ohi – HIFK:sta tuttu mies tilalle
- TPS-floppi vaihtaa maisemaa – tässä miehen uusi joukkue!
- Mikko Rantasen tilanteessa uusi käänne!
- Liiga-seura rysäytti pöytään neljä pelaajasopimusta!
- Mestiksen pistelinko siirtyy Liigaan – ”Osoittanut takovansa hirmutulosta”
- Tshekkivahvistus jatkaa Ilveksessä myös ensi kaudella: ”Parantanut koko ajan”
- Liigasta tuttu taiturihyökkääjä päättää pelaajauransa 33 vuoden iässä
- IS: Petri Matikainen löi Liiga-huhuille stopin!
- Liiga-seura iski pöytään neljä uutta pelaajasopimusta!
- Liiga-seuralta erikoinen tiedote: Päävalmentaja pakotetaan uusiin tehtäviin – ”Torjui sopimuksen”
- IL: Liigan sensaatiopuolustaja Atro Leppänen jättää Sportin!
- KalPa purki nuoren taiturinsa sopimuksen – hyppää heti toiseen Liiga-seuraan
- TPS:n tähtipuolustaja lähtee – tässä uusi seura
- Pelicansissa kuohuu! ESS: Päävalmentajalle kenkää ja konkari tilalle?
- Kaleva: KalPan ulkomaalaisvahvistus loikkaa ensi kaudeksi kilpailijan riveihin
- Liiga-seura iski pöytään neljä uutta pelaajasopimusta!
- Liiga-seuralta erikoinen tiedote: Päävalmentaja pakotetaan uusiin tehtäviin – ”Torjui sopimuksen”
- Liigasta tuttu taiturihyökkääjä päättää pelaajauransa 33 vuoden iässä
- KooKoo-tähti Ville Leskisen kausi ohi – koko uran jatko vaarassa
- IS: Petri Matikainen löi Liiga-huhuille stopin!