KHL:ssä nähdään tulevaksi kaudeksi usea sääntöuudistus.

Sarjassa pelaava Jokerit on koostanut hyvin yhteen monikansallisen sarjan kaikki uudistukset. Kiinnostavimmat uudistukset koskevat aloituksia, paitsiosääntöä sekä maalivahdin työskentelyä.

Jatkossa maalin taakse tehdään viivoilla niin sanottu trapezoid-alue, jossa maalivahti saa käsistellä kiekoa. Alueen ulkopuolella se on jatkossa kielletty. Sääntö on tuttu NHL:stä.

Kaikki säännöt:

Rikkeet aloituksissa:

Pelaajia ei enää vaihdeta pois aloituksista. Jos pelaajan katsotaan tekevän rikkeen aloituksessa, linjatuomari varoittaa häntä. Jos sama pelaaja tekee toistamiseen rikkeen samassa aloituksessa, hän saa kahden minuutin rangaistuksen.

Paitsio:

Pelaaja voi olla kolmessa eri asemassa, kun paitsiosääntöä aletaan soveltaa: hän voi olla keskialueen puolella ennen siniviivaa, siniviivan päällä tai siniviivan yli hyökkäysalueella. Jos luistin on ilmassa siniviivan yläpuolella, tilanne tulkitaan siten, että luistin on siniviivan päällä.

Pelaaja ei ole paitsiossa, kun:

  • Jos toinen luistin on keskialueen puolella tai siniviivan päällä.
  • Jos pelaaja ylittää siniviivan kiekko hallussaan, vaikka luistimet ylittävät siniviivan ensin. Edellytyksenä on, että pelaajalla on kiekko täysin hallussa, kun haltuunottohetkellä vähintään hänen toinen luistimensa on keskialueen puolella tai siniviivan päällä, ja että kiekko pysyy hänen hallussaan, kun hän on ylittänyt siniviivan täysin.

Maalin tekeminen:

  • Maali hyväksytään, jos kiekko ohjautuu vahingossa maaliin. Tämä pätee kimmokkeisiin kypärän tai minkä tahansa ruumiinosan kautta toisen pelaajan tekemän laukauksen seurauksena.
  • Maali hyväksytään, vaikka hyökkäävä pelaaja olisi maalivahdin alueella, jos tämä ei häiritse maalivahdin työskentelyä laukauksen pysäyttämiseksi.

Luistimen kautta syntyvät maalit:

  • Maalia ei hyväksytä, jos pelaaja potkaisee kiekon luistimella maaliin. Potkulla tarkoitetaan kaikkea selkeää liikettä, joka suuntautuu kohti kiekkoa.
  • Maali hyväksytään, jos hyökkäävä pelaaja kääntää luistintaan tarkoituksellisesti ja ohjaa kiekon luistimella maaliin. Edellyttäen, että tilanteessa ei ole selkeää potkuliikettä.

Rikkoutunut / jäässä oleva maila:

  • Pelaaja, joka pudottaa, liikuttaa, liu’uttaa tai heittää mailansa ilmaan ei saa rangaistusta, jos hänen toimensa eivät vaikuta vastustajan peliin.

Maalin tuomitseminen:

  • Jos maalivahti tarkoituksellisesti siirtää maalin paikoiltaan 1 vs 1 -tilanteessa, tuomitaan hyökkäävälle joukkueelle automaattisesti maali.

Maalivahdin tekemä kiekon sulkeminen maalivahdin alueella:

  • Torjunnan jälkeen maalivahdilla on oikeus pysäyttää peli sulkemalla kiekko, jos häneen kohdistuu painetta vastustajan suunnalta. Paineeksi tulkitaan vastustajan liike kohti maalia puolustavan joukkueen alueella. Jos tilanteessa ei ole painetta, maalivahdin on pistettävä kiekko takaisin peliin.
  • Jos maalivahti, johon ei kohdistu painetta, ei pistä kiekkoa takaisin peliin kolmen sekunnin kuluessa, hänelle tuomitaan kahden minuutin rangaistus.
  • Maalivahti, johon ei kohdistu painetta ja joka tarkoituksellisesti pitää kiekon varusteissaan hankkiakseen pelikatkon, saa kahden minuutin rangaistuksen.

Maalivahdin kiekonkäsittely maalivahdin alueen ulkopuolella:

KHL:ään tulee alkavaksi kaudeksi käyttöön maalien takana oleva rajattu niin kutsuttu trapezoid-alue, jonka sisällä maalivahti voi käsitellä kiekkoa, mutta ei enää kulmissa(ks. kuva). Alueella 3 kiekkoa voi käsitellä, mutta ei alueella 4. Maalivahti ei tietyissä tilanteissa saa sulkea kiekkoa maalivahdin alueen ulkopuolella hankkiakseen pelikatkon.

  • Jos laukaus tulee vastustajan kenttäpuoliskolta ja maalivahdin toiminta johtaa pelikatkoon, mutta hänelle ei tuomita rangaistusta (häneen kohdistui paine), puolustava joukkue ei saa vaihtaa pelaajiaan seuranneella pelikatkolla. Jos maalivahdille taas tuomitaan pelin viivyttämisestä rangaistus, hänen joukkueensa saa vaihtaa pelaajat ennen seuraavaa aloitusta.
  • Jos maalivahti torjuu laukauksen maalivahdin alueen sisäpuolella, päättää jatkaa peliä alueen ulkopuolella, mutta joutuukin sulkemaan kiekon alueen ulkopuolella, hän saa rangaistuksen pelin viivyttämisestä, vaikka häneen kohdistuisi paine.
  • Jos maalivahti torjuu laukauksen maalivahdin alueen ulkopuolella (kuvassa alue 2) ja aiheuttaa pelikatkon, hänelle ei tuomita rangaistusta, jos vähintään yksi vastustajan pelaaja kohdistaa häneen paineen.
  • Jos maalivahti lähtee maalivahdin alueelta ehtiäkseen irtokiekkoon ennen vastustajaa, mutta päättääkin pelaamisen sijaan sulkea kiekon, hänelle tuomitaan kahden minuutin rangaistus pelin viivyttämisestä. Tämä pätee kuvassa nähtävään alueeseen 2 riippumatta siitä, kohdistuuko maalivahtiin paine vai ei.
  • Maalivahti voi pelata kiekkoa alueella 3 (maalin taakse rajatulla alueella) mailallaan, ja hänen on välittömästi pudotettava kiekko jäähän, jos se on hänen hanskassaan.
  • Jos maalivahti pitää kiekkoa alueella 3 kädessään tai hanskassaan, sulkee kiekon jäätä, laitaa tai maalia vasten, hänelle tuomitaan kahden minuutin rangaistus pelin viivyttämisestä.
  • >Jos maalivahti käsittelee kiekkoa alueella 4 millään tavalla, hänelle tuomitaan kahden minuutin rangaistus pelin viivyttämisestä kohdistui häneen tilanteessa paine tai ei.

Lähde: Jokerit