”Tarvittiin Patrik Laineen aivotärähdys, jotta suomalaiset alkavat ottaa selvää niiden vakavuuksista.”

Lainaan somepersoona Mikko Koikkalaista, joka twiittasi yllä olevan lauseen Patrik Laineen päävamman jälkeen. Lausahdus oli loistavasti muotoiltu piikki suomalaismedialle – se osui suoraan maaliin.

Ei ole sattumaa, että viime aikoina suomalaiset neurologian dosentit sekä tohtorit ovat saaneet vastailla viime viikkoina päävammojen oireisista sekä vaaroista. Myös me teimme sen. Leijonat.com soitti maan johtavalle päävammojen tuntijalle dosentti Olli Tenovuolle, joka kommentoi suomalaistähden päävammaa varsin seikkaperäisesti (Lue uutinen).

Kun perjantaina luki Laineen paljastuksia ikävän kuuloisista oireista(jatkuva väsymys, keskittymisvaikeudet ja päänsärky), herää heti yksi kysymys: miksi me emme ole kirjoittaneet aiemmin aivotärähdyksistä vastaavalla tavalla?

Kyseessä ei ole mikään uusi ilmiö. Jääkiekossa on puhuttu jo vuosien ajan päävammoista huolestuneeseen sävyyn. Aivotärähdys on silti jäänyt kummittelemaan terminä, jolla on leppoisan kevyt merkitys. Kuten Tenovuo hyvin kiteytti, on sen ajateltu olevan vain pieni kolhu, josta toipuu varmasti.

Tilanne ei ole kuitenkaan näin. Myös aivotärähdys on aina aivovamma. Sen myötä sen seuraukset voivat olla todella vakavat. Laineen tapaus muistutti, ettei päähän kohdistuneita vammoja voi koskaan ottaa liian vakavasti.

Arvokeskustelun paikka

Laineen kohdalla aivotärähdys vaikuttaa ensimmäisten tietojen osalta olleen voitettu taistelu. Suomalaisella oli tilanteessa myös paljon onnea mukana: Jake McCaben pommi tuli edestä – sen myötä Laineen pää ei saanut osumaa sivulta tai suomalainen ei joutunut kiertoliikkeeseen.

Laineen päävamma on kuitenkin vain yksi monesta tapetilla olleesta tilanteesta. Kun vauhti on kasvanut, on myös rajut pommit ja päävammat nousseet esille sekä Pohjois-Amerikassa että Suomessa.

Laineen kokeman kovan niitin jälkeen moni ehti jo kommentoida kyseessä olleen puhdas niitti. Sitä se teknisesti toki olikin. Puhuttiin jopa, että suomalainen sai ”tärkeän opetuksen”.

Rajua tekstiä päävammasta. Sen takia on ollut ilo seurata muutaman kokeneen suomalaiskiekkoilijoiden puheenvuoroa.

Esimerkiksi ex-kiekkoilija Tommi Kovanen herätteli keskustelua muistuttamalla, ettei jääkiekko ole pelkästään tilanteiden tulkitsemista teknisesti. Pakki muistutti puheenvuorossaan taklaajan vastuulle olevan huomata, milloin on oikea heti rysäyttää ja milloin ei (Lue uutinen).

Tällaisia puheenvuoroja suomalainen jääkiekko tarvitseekin tällä hetkellä. Voiko taklaus olla puhdas, jos toinen osapuoli saa päävamman? Miten rajuja osumia päähän voisi ennaltaehkäistä?

Näihin kysymyksiin ei ole yhtä ja oikeaa vastausta. Sen takia tilanteessa tarvitaan kunnollista arvokeskustelua. Se ei ole yksittäisen taklaajan tai taklattavan vastuulla – siinä suuri rooli on suomalaisilla kiekkopomoilla.


Kaikki Patrik Laine -uutiset luettavissa täältä.